KAZKÖYSPOR

Kazköyspor kurulmadan önce ve kurulduktan sonra

Kazköy'de futbol faaliyetleri 1950'li yıllarda başlamıştır denilebilir. İngilizlerin ('Metropolitan Vickers' şirketinin ETİBANK'a anahtar teslimi olarak) 1948'de kurduğu Çatalağzı Termik Santralı personelinin sosyal faaliyetlerinden biri olan Işıkspor kulübünün kuruluşu (1950) Işıkveren'de ve dolayısıyla, Kazköy'de (Muslu'da, Kuzyaka'da) futbol faaliyetlerinin başlangıcı olarak kabul edilebilir. 

Ancak, 1970'li yıllardan önce Işıkspor ve Çatalağzı Demirspor (Garspor) hariç, Işıkveren-Kazköy-Muslu yöresinde sürekliliği olan bir futbol takımı kurulduğuna ilişkin herhangi bir belirti (delil, hatıra) yoktur. Kazköy'de Remzi Akın, Recep Akın  50'li ve 60'lı yıllarda ün yapmış Işıkspor futbolcularıdır. 1950'li yıllar, Işıkspor'un sonradan (1967'de) Zonguldakspor adını alan Kömürspor'la başabaş mücadele ettiği ve Zonguldak şampiyonluğu kazandığı yıllardır.

1960'lı yılların sonunda (veya 70'lerin başında) Zonguldakspor kalecisi olan Turan Bodur Kazköy'den (Köprübaşı mahallesinden) yetişmiştir. Turan Bodur Zonguldakspor, Ereğli Erdemirspor ve Bartınspor'da antrenörlük yapmıştır. Bilinen ilk Kazköyspor Turan Bodur'un verdiği Zonguldakspor formasıyla Işıkspor sahasında maç yapan (turnuva maçı ?) takımdır. Ancak, bu takımdan günümüze herhangi bir fotoğraf kalmamıştır. Turan Bodur'un Kazköyspor'u kurmak için girişimde bulunduğu söylense de, bu konuda 1985 yılından önce ciddi bir girişimde bulunulduğuna ilişkin herhangi bir belirti (hatıra) yoktur.

Sonuç olarak, Kazköyspor'un 1985'de resmen kurulmasından önceki ilk Kazköyspor 1975 yılında Işıkveren'deki turnuvaya vişne kırmızı, beyaz formasıyla katılan ve birinci olan takımdır. Hemen hemen aynı kadro, 1976 yılında Cumayanı'nda düzenlenen turnuvada 3. olmuştur. Cumayanı turnuvasında dikkat çeken Hüsnü Akın (Remzi Akın'ın oğlu) aynı yıl Çatalağzı Demirspor'a, oradan Kilimlispor'a transfer olmuştur. Türkiye amatör takımlar şampiyonasında başarılı futboluyla dikkat çekince, 2. ligde oynayan Ankara Sitespor'a oradan Göztepe'ye transfer olmuştur. 1960 doğumlu Hüsnü Akın'ın futbol kariyeri Göztepe ağırlıklı olmak üzere, Kuşadasıspor, Altay, Zonguldakspor ve daha sonra 3. ligde oynayan Kilimlispor, Bartınspor, Bandırmaspor, Çaycumaspor kulüplerinde devam etmiştir.

Kazköy'de futbol, 1970'li yıllarda, köyün merkezinde (tren durağının olduğu, Kahveyanı olarak adlandırılan bölümünde), hemen hemen hergün oynanan, Metin Mert, Fehmi Akın ve Recep Akın'ın başı çektiği, zaman zaman Kazköy (köyün yukarı mahallesi) ve Kahveyanı (Aşağı mahalle) arasında zevkli bir rekabet niteğindeki maçlarla gelişmiştir. Diğer küçük sahalarda (Çayır, Arkayol ve Denizkenarı sahalarında) oynanan maçlar, köy içi minyatür saha (5 yada 6 kişilik) maçları ve köy dışında küçük turnuva maçları, 70'li yılların gençlerinin iyi birer futbolcu olmalarına katkı sağlamıştır. Bununla birlikte, 1973 yılında, köydeki küçük çocuklar arasında Kazköy Gençlik Spor adlı mahalle takımının kurulmasıyla başlayan mahalle karşılaşmaları ve buradaki mahalle takımları arasında düzenlenen turnuvalar, aynı Kazköy Gençlik Spor'un köyler arası minyatür saha turnuvalarına katılması ve başarılı olması, 1963-70 doğumlu gençlerin başarılı (iyi) futbolcular olmasına önemli katkı sağlamıştır. 1970'li yılların sonunda ve 80'li yıllarda Kazköy'de futbol (köy içinde, Kahveyanı bölgesini, köy dışında tüm Kazköy'ü temsil eden) Kazköy Gençlik Spor adını kullanan mahalle takımı öncülüğünde ve onun rakipleri olan Çayır, Köprübaşı, Karşı, Kazköy (Yukarı Kazköy, Sokak) takımlarının katkısıyla büyük ilerleme kaydetmiştir. 1990'lı yıllarda Kazköy Gençlik Spor takımının dağılması ve köy içi turnuvaların tarihe karışması sonucunda, yeni yetişen gençlerin futbol seviyesi (Kazköyspor'a rağmen) düşmüş, genç nesilin eğitim seviyesinin yetersizliği ve karakter bozuklukları bunun üstüne binince, Kazköy'de futbolun gelişmesi durmuş ve arkasından Kazköyspor inişe geçmiş, bir daha toparlanamamıştır. (Sonuçta Muslu Belediyespor oldu).

Kazköyspor resmen kurulmadan önce katıldığı son turnuva, Çaycuma'nın Ahatlı köyünde düzenlenen ve Kazköyspor'un Ahatlıspor ile 2-2 berabere kalması ve ardından Karaahmetlerspor'la berabere kalıp elenmesiyle tamamladığı turnuva olmuştur. Ahatlı turnuvasına katılan Kazköyspor oldukca güçlü idi; bu nedenle, 2-2 biten maçtan sonra, Ahatlı futbolcuları ve seyircileri, 0-0 biten maçtan sonra, Karaahmetlerspor futbolcuları sevinç gösterisi yaptılar. Bu turnuvadan önce ve sonra, Kazköy'den bazı futbolcular Çaycuma turnuvalarında, diğer takımlarda (Çaycuma takımlarında) misafir futbolcu olarak (davet üzerine) oynadılar. Bunların başında, Metin Mert, Fehmi Akın, Hüsnü Akın, Osman Tan ve Yılmaz Arslankaya'yı sayabiliriz. Hüsnü Akın o yıllarda popüler olan İlyas Tüfekçi'ye benzerliğinden dolayı ve başarılı futboluyla, Çaycuma turnuvalarında (seyirciden) büyük ilgi gördü. Kazköyspor, 1980'li yıllarda, Çaycuma'nın yanısıra, Saltukova'da da (hava alanında) bir turnuvaya katıldı. Saltukova turnuvasında, Saltukova (Kokaksu) takımına yenilen Kazköyspor birinci olamadı. 

Kazköy'de futbolun gerilemesinde, yeni nesil futbolcuların karakterlerinin bozuk ve terbiyelerinin eksik olması önemli bir yer tutar. Öyle ki, 1970'li ve 80'li yılların gençleri her gün top oynarken ve maçlara, idmanlara kendi paralarıyla aldıkları malzemelerle çıkıp, top oynayacakları sahaları dahi kendileri hazırlarken (Kazma, kürek ve el arabasıyla çukur doldurmak, kale direği yapmak, forma ve top parası toplamak, sahayı kireçle çizmek gibi işleri, takıma alınan futbolcular bizzat yaparken ve takıma girebilmek için, turnuvaya katılma parası öderken), yeni nesil futbolcular hazır forma, top ve sahaya rağmen, idmanlara çıkmamış; hatta, bazıları, keyifleri olmayınca (kendilerine başka eğlence bulunca) maçlara dahi gitmemişti. Bu durumda, Kazköyspor'un başarılı olması mümkün değildi. Başarısız ve disiplinsiz (bir çok futbolcusu serseri pozisyonunda) bir takıma para yardımı yapılmayacağı için, üyelerden gelen paralar da kesildi ve sonunda maddi ve manevi çöküş kaçınılmaz oldu.

Kazköyspor'un Kuruluşu

1979 yılında Musluspor kurulana kadar, Kazköy'de futbol Işıkspor'a bağlıydı. Kazköy'den olup ta, Işıkveren'deki Çatalağzı Termik Santralı'nda çalışanlar Işıkspor üyesiydi. Köyden yetişen başarılı futbolcular Işıkspor'a alınıyor ve böylece Işıkspor Kuzyaka ve Doğancıl'ın yanısıra, Kazköy-Muslu kökenli futbolculardan oluşan kadrosuyla 1. amatör küme ile 2. amatör küme arasında gidip geliyordu. Işıkspor'un Kuzyaka ağırlıklı olması ve küçük bir lojman (ÇATES lojmanları) azınlığı tarafından kontrol edilmesi Kazköy ve Muslu'daki futbolseverleri tatmin etmediğinden olsa gerek, Kazköyspor'un ve Musluspor'un kurulmasını isteyenlerin sayısı (zamanla) arttı. Daha derli toplu olan Muslu taraftarları başarılı oldu ve Musluspor 1979 yılında (Kazköyspor'dan 6 yıl önce) kuruldu. Kazköy'ün önde gelen emektar (tecrübeli) futbolcuları Metin Mert (defans) ve Fehmi Akın (forvet) Musluspor'a transfer oldu. Zamanla, Musluspor yönetimi ile arası bozulan, kadroya giremeyen Metin ve Fehmi, Musluspor kulübü içinde kurucusu ve başkanı Mevlüt Başoğlu'na karşı başlatılan ve Kazköy'den çok sayıda yeni üye yazılarak sonuç alınmak istenen muhalefet hareketine katıldılar. Kazköy'lü üyelerin Mevlüt Başoğlu listesine karşı diğer listeyi (Ekrem Acar listesini) desteklemesine rağmen, Mevlüt Başoğlu ve listesindekiler seçimi kazandı (1984 veya 1985'in başları). Bu sonuç Kazköy ile Muslu arasındaki ipleri tamamen kopardı. Metin Mert ve Fehmi Akın Musluspor ile olan ilişkilerini kestiler ve Şendoğan Damatoğlu tarafından başlatılan, Kazköyspor'u kurma girişimine katıldılar (1985 yılı yazı). Bir dizi görüşme ve en son Hilmi Tan'ın Kazköy'deki kahvehanesinde yapılan toplantıda varılan mutabakata göre, Kazköyspor kuruldu. Kazköyspor son yıllardaki turnuvalarda vişne kırmızı ve beyaz renkli formasıyla özdeşleşmesine rağmen, Şendoğan Damatoğlu'nun isteği üzerine, MAVİ-SİYAH-BEYAZ forma renkleri ile kuruldu ve tescil edildi. Kazköyspor, daha önceki girişimlere bir köyden iki spor kulübü olmaz gerekcesiyle engel olunması (muhtemelen Musluspor yönetimin girişimleri sonucunda kulüp kuruluşunun engellenmesi) üzerine, Kilimliden Sadık Çetin Turan'ın yardımıyla, "Kilimli Kazköyspor" adı verilerek kuruldu. Sadık Çetin Turan kulübün kurulmasına çok önemli katkılar sağlamıştır. Muhtemelen, tüzüğün hazırlanmasına, evraklar ve kongrenin yapılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca, Kazköyspor kongrelerine Hükümet Komiseri olarak katılmış ve kongre evraklarının düzenlenmesine yardımcı olmuştur. Bu nedenle, Sadık Çetin Turan Kazköyspor'un onur üyesidir ve katkılarının unutulmaması gerekir.

Kazköyspor'un Şendoğan Damatoğlu dışındaki kurucuları: Metin Mert, Fehmi Akın, Mustafa Bilgin, Mahmut (Mehmet Ali) Mert, Recep Akın ve Muammer Arslankaya'dır. Sonradan, Remzi Akın, Osman Tan, Muzaffer Gönültaş ve diğer bazı üyeler yönetim kuruluna seçilmişlerdir. (Burada, 1989'a kadar olan yönetimler anlatılmaktadır...) 

Kazköy'de Cami Derneği, Okul Derneği gibi faaliyetleri olanlar, çok politika yapanlar ve maalesef daha çok para sahibi olanlar, hiç bir zaman Kazköyspor'a elle tutulur bir düzeyde destek sağlamamışlardır. Dolayısıyla, kulüp (1989'yılına kadar) sayıları az olan ve değişmeyen, paraları fazla olmayan (hepsi işçi veya küçük esnaf, serbest çalışan) yöneticiler tarafından yönetilmiştir. Kazköyspor'a yapılan en önemli kişisel bağışlar 1989 yılında Hüsnü Akın ve Almanya'dan tatile gelen Özcan tarafından yapılmıştır (yaklaşık 300000 TL). Bu bağışlar ve Kutlutaş firması çalışanlarının katkısıyla alınan forma ve Ercan Gönültaş'ın zoraki olarak sildiği forma parası borcu hariç, Kazköyspor'a büyük miktarda bir bağış yapılmamıştır.)

Kazköyspor'un kurucu yönetimi 1985 yılında Muslu ile Kazköy arasında kalan Fazlı Çevik'e ait eski açık hava sinemasında, Yüksel Özkasap, Şükran Ay ve Ateş Böcekleri'nin katıldığı muhteşem bir konser düzenlemiştir. Başlangıçta, Işıkveren'de ÇATES sosyal tesislerinde yapılması planlanan konser, izin alınamayınca, Fazlı Çevik'in o sıralar tavuk kümesi olan açık hava sinemasında gerçekleştirilmiştir. Sinemanın sahnesiyle, sandalyeleriyle ve ışıklandırmasıyla konsere hazırlanması beklenenin üzerinde başarılı oldu. Fazlı Çevik'in ev sahipliği de sanatcıları memnun ettiği için, adını bilmedikleri uzak bir köyün, metruk sinemasındaki konser onlar için iyi bir hatıra oldu. Kazköy (spor ve eğlence) tarihinde en ilginç ve muhteşem olay, o zamana kadar, bu konser olmuştu. Konseri Şendoğan Damatoğlu ayarladı ve konserden masraflar çıktıktan sonra geriye hatırı sayılır miktarda (en azından bir renkli televizyon alacak kadar, yaklaşık 75 000 lira) para kaldı. Fakat, kalan paradan daha önemlisi, başarıyla gerçekleşen konser kulüp yönetimine itibar kazandırdı ve Kazköyspor'un ismi daha çok sayıda kişi tarafından duyulmuş, anılmış oldu. Bir başka konser, Hakkı Bulut konseri, Ercan Gönültaş'ın başkan olduğu 1990 yılında, Köprübaşı'ndaki ÇATES yeni santral tesislerinde, açık havada yapıldı.

Kazköyspor kuruşundan itibaren Kahveyanı muhitinden (Kazköy'ün merkezinde tren durağının karşısında) Metin Mert'in Almanya'da çalışan eniştesine ait binanın altındaki kahvehaneyi, 1990 yılı sonuna kadar, kulüp lokali olarak kullandı. Nordmende marka renkli televizyon, buzdolabı, 70 adet sandalye ve çayocağı takımı alınarak yapılan lokal işletmesi başarılı oldu. Kutlutaş ve Kadirbeyoğlu şirketlerinin (Çatalağzı Termik Santralı) inşaatında çalışan, Göbü'den ve diğer yerlerden trene binmesi gereken işçilerin de gelmesiyle, lokalde çay satışlarından iyi gelir elde edildi. 1989 yılındaki kongrede seçilen yönetimin çabasıyla lokal gelirleri katlanarak artı. Yöneticilerden (2. başkan) Mustafa Sarı'nın evindeki videoyu getirmesi kısa bir süre için faydalı olduysa da, bunu istemeyen ve kulübün kendisiyle rekabet ettiğini düşünen (başka bir kahvehane sahibi) Yılmaz Arslankaya ve onu destekleyen abisi Muammer Arslankaya lokal faaliyetlerini engelledi. Bir gece kulüp lokalinin camları kırıldı. Cam parası ertesi gün kıran tarafından ödendi ve camlar yenilendi. Lokal rekabeti sadece Arslankaya değil, Hilmi Tan ailesi ile Sefer (Metin) Mert ailesi arasında da dükkan ve kahvehane rekabeti gibi göründüğünden, ek problemler mevcuttu. 

O zamanlar, Hilmi Tan'ın Kazköyspor'a muhalif olmasına karşın, Hilmi Tan'ın oğlu Osman Tan, Kazköyspor'da yöneticilik ve antrenörlük yapmıştır. Osman Tan antrenör iken, Kazköyspor Genç Takımı başarılı sonuçlar almış, A takım antrenörlüğünde herhangi bir önemli başarı olmamasına rağmen, sonraki yıllarda Kazköyspor'un devamı olan Belediyespor'a antrenör ve yönetici olarak önemli katkı sağlamıştır. 1960 doğumlu Osman Tan, Hüsnü Akın'dan sonra Kazköy'de amatör ve profesyonel futbol kariyeri en yüksek olan 2. futbolcudur. Osman Tan'ın yanısıra, Ertan Demir ve Gökmen Tan, onların arkasından Erol Akın ve Mustafa Arslankaya ve biraz da, Murat Gönültaş, 1970'lerden sonra, Kazköy'den yetişmiş en başarılı profesyonel yada profesyonelliğe yakın amatör kariyeri olan futbolculardır. Osman Tan Işıkspor, Kilimlispor, Köy Hizmetleri; Ertan Demir, Kilimlispor, Kastamonuspor; Gökmen Tan, Zonguldakspor Genç, Kilimlispor, Kozluspor, Gönenspor; Erol Akın, Kilimlispor, PTT; Mustafa Arslankaya ve Murat Gönültaş Kilimlispor takımlarında oynamışlardır.

1985 yılında itibaren köydeki az sayıda üyenin yanısıra, yöneticilerin TTK'daki (TTK Karadon bölgesindeki) arkadaşları (150-200 kişi kadar) Kazköyspor'a otomatik üye olarak, maaşlarından para kesilmesini kabul etmişlerdi. Bunlardan çoğu, üye aidatlarının sonraki yıllarda artırılması ve yönetimin değişmesi dolayısıyla, üyelikten ayrıldı. Böylece, başlangıçta önemli sayıda TTK mensubu üyeden gelen aidat geliri kesilmiş; buna rağmen, 1989 yılındaki yeni üye yazma kampanyasıyla, bir anda 168 kişiye ulaşan köy içi üyelerden gelen aidat ve bağışlarla, kulüp bütcesinde katlamalı artış sağlanmıştı. 1989 yılında, kulüp lokalindeki talihsiz bir kumar (para kaybetme) olayı tüm başarıya gölge düşürdü ve kulüp yönetiminin itibar kaybetmesine yol açtı. 

1989 yılında Kazköyspor'un üyelik kayıtları yenilendi. Kurucu üyeler doğrudan, diğer kişiler, istedikleri (kabul ettikleri) takdirde, yeniden üye yazıldılar. Daha önce üye olmayıp ta, kampanya sırasında üye yazılanlar arasında, sonradan Muslu Belediye başkanı olan Zeki Poyraz da vardı. Muhtar seçiminden kalan ayrılıkları ve diğer politik problemleri giderecek şekilde, siyaset üstü ve geniş kapsamlı üye yazma kampanyasını başlatan (o zamanki) Genel Sekreter Erdoğan Tan, 1990 yılındaki olağanüstü kongreden önce, üye aidatını kasıtlı olarak veya kulüple ilgilenmediği için ödemeyenleri (zorunlu olarak) yönetim kurulu üyelerine onaylatarak, üyelikten sildi. 1992 yılında Muslu Belediye Başkanı seçilen Zeki Poyraz'ın Kazköyspor kulübü üyeliği'de bu sebepten dolayı kısa sürmüş oldu.

[ Kazköyspor'un 1989 kongresi ses kayıtları: mp3 dosyaları ]

Kazköyspor 1990 yılına kadar Zonguldak 2. amatör küme Kilimli Gurubunda yer almıştır. Bölümspor (Kilimli), Karadonspor, Gelikspor ve İnağzıspor gibi, hem güçlü hem de hakem destekli rakipler karşısında, köy takımı olarak, üstünlük sağlayamamış, en büyük başarı olarak, bir defa 2. olabilmiştir. Bu sebeple, daha kolay birinci olacağı düşüncesiyle, 1989 yılı yönetimi Kazköyspor'u Filyos gurubuna koydurdu. Ama, Kazköyspor Filyos gurubunu da 2. bitirdi. Talihin garip bir cilvesi olarak, birinciliği kendisinden zayıf olan ama yönetim ve iş becerme kabiliyeti daha iyi olan, Muslu'ya, aynı Muhtarlık ve Belediye Başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi, futbolda da kaybetti. Ancak, belirtmek gerekir ki, 1990 yılında gurup birincisi olarak 2. amatör kümeden 1. amatör kümeye çıkan Musluspor iki maçta da Kazköyspor'u yenememiş (berabere kalmış), Kazköyspor'un Göbüspor'a 3 puan kaybetmesi sonucunda, 1 puan farkla birinci olmuştur. İşin ilginç yanı, Cumayanı'nda 1-1 biten Muslu-Kazköy maçında Muslu'nun golünü mükemmel bir kafa vuruşu ile kendi kalesine atan Ufuk Başoğlu (ki Kazköyspor'un o sezon en başarılı defans oyuncusuydu) kafaya sıçramayı beceremeseydi, Kazköyspor birinci olacaktı. Ayrıca, Tekin Özpoyraz'ın iş vaadiyle, Filyos'daki maçı kolay kazanabilecekleri halde, hatta, berabere kalsalar dahi Kazköyspor birinci olacak iken (Beraberlik halinde Kazköy-Muslu baraj maçına kalacaktı ve zayıf kadrolu Musluspor'un daha kuvvetli olan Kazköyspor'a yenilmekten 3. kez kurtulması mümkün değildi), Musluspor'a maç satan Akpınarspor kalecisini ve diğer şikeci futbolcuları lanetle anmakta fayda var. Bu arada, Akpınarspor'a teşvik primi vermek için para toplayan Kazköyspor taraftarları arasında yer alan Aykut Deniz'i ve o sezon son maçın son dakikasına kadar Kazköyspor'u destekleyenleri unutmamak gerekir (Aynı saatlerde oynanan maçlarda, Filyos'da Musluspor Akpınarspor'u 3-0 yenerken, Cumayanı'nda Kazköyspor Musluspor'dan daha güçlü olan Gökçelerspor'a 7 gol attı ama yetmedi). 

1990 yılından sonra, Kazköyspor toparlanamadı. 1992 yılında, maddi ve manevi açıdan çökmüş bir durumda iken, adı Kazköy (veya Cumhuriyet Mahallesi) Belediyespor olarak değiştirildi. Güya Muslu Belediyesi'nin himayesine giren Kazköyspor yükseleceğine sürünmeye devam etti. Fakat, aynı çıkmaz yola giren Musluspor'un 1998 yılında Belediyespor'a katılma kararı alması, sonuç olarak, 2 rakip ama kardeş kulübü birleştirdi. Birleşik kulüp, 1998 yılından itibaren, Muslu Belediyespor adıyla, (Musluspor'un yerine) Zonguldak 1. amatör küme müsabakalarına katılıyor. 

Kazköyspor'un Kuruluşu ve Kazköy'ün Futbol Geçmişi Hakkında Bilgiler.

Giriş Sayfası

Kazköyspor'un 1989-90 Sezonundaki Faaliyetleri 

 Musluspor